Gumicsere

A helyes gumicsere

Javasolt 4 ugyanolyan, vagy hasonló abroncsot felszerelni. Ha túl nagy eltérés van az első és hátsó tengelyek gumijai között, előfordulhat, hogy nem azonos időben reagálnak, ami nehézséget okozhat járműve kormányozhatóságában.

Egy gumi cseréje

Ha autójának egyetlen abroncsát kell valamilyen oknál fogva lecserélni, ügyeljen arra, hogy az előírások szerint azonos tengelyen lévő kerekeknek minden szempontból azonosnak kell lenniük: nyári, téli, illetőleg országúti, és terep. A személygépkocsikon továbbá a gumiabroncsoknak valamennyi tengelyen azonos szerkezetűeknek (egységesen vagy diagonál, vagy radiál) kell lenniük.

Kettő gumi cseréje

Ha abroncsai elhasználódtak, nagyon fontos azokat kicserélni. A jó állapotú gumik megfelelő biztonságot nyújtanak önnek vezetés közben. Fontos, hogy az eredetikkel hasonló abroncsokkal cserélje le az elhasználódott az gumikat.

Ha két abroncsot szándékozik lecserélni, fontos, hogy hátulra szerelje fel a legkevésbé elhasználódott gumikat. Tapadásvesztés esetén az első kerékalváz felett a kormánykerék manőverezésével tud kontrollt gyakorolni, míg a hátsó nem irányítható.

Az abroncsok cseréje során gondolni kell a gumik elhasználódottságának leellenőrzésére is, arra hogy az szimmetrikusak-e. Már egy egyszerű vizsgálat is komoly párhuzamossági és egyensúlyi gondokat tárhat fel.

Ha az 1,6 mm magas kopásjelzőt eléri a gumi, akkor minél hamarabb le kell cserélni. Minél közelebb áll az abroncs a kopásjelzőhöz, annál magasabb a vízre úszás veszélye.

Négy gumi cseréje

Ha mind a négy abroncs elhasználódott, lecserélheti őket azonos méretűekre. Ha a gumik profilja bevált, maradhat ugyanannál a gyártónál. Ha nem, akkor válogasson a webshopunkban fellelhető számtalan olcsó gumi között.

Mi a helyzet az ár/érték aránnyal?

Abroncs vásárlásakor fontos szempont az élettartam. Néha összességében nagyobb kiadással járhat a rendelés pillanatában megtakarítással kecsegtető, olcsó gumi megvásárlása. Meglehet, hogy az ilyen gumi rövidebb élettartamú és alacsonyabb minőségű, és ezért hamarabb ki kell majd cserélni.

Több feltételt fontos figyelembe venni abroncsok cseréjénél:

  • Zajkibocsátás
  • Tapadás
  • Gumi minősége
  • stb…

Meg kell találni a jó kompromisszumot.